WWF protejeaza înca 900 ha de paduri virgine
WWF a reușit să includă alte 900 de hectare de păduri virgine din județele Prahova, Iași și Suceava în Catalogul Pădurilor Virgine și Cvasivirgine din România, singurul instrument care le asigură protecție strictă. Procesul de includere a pădurilor virgine continuă, deși într-un ritm lent, și în acest moment Catalogul Național conține peste 73.000 de hectare de păduri.
Acestea reprezintă peste 1% din suprafața totală acoperită de păduri a României. Țara noastră a dat startul și procesului prin care urmează să-și protejeze 10% din habitatele naturale terestre și marine, în conformitate cu obiectivul stabilit în Strategia Europeană pentru Biodiversitate 2030. Astfel, România va deține aproximativ 700.000 de hectare de păduri ce vor fi strict protejate și excluse de la tăieri cu scop comercial. În acest moment, doar 3% dintre păduri se încadrează în această categorie.
Istoric, WWF este cel care a adus în atenția publică conceptul de păduri virgine/cvasivirgine și nevoia de protejare strictă a acestora. Până acum, am evaluat peste 600.000 ha de pădure și am identificat circa 66.000 ha de păduri virgine și cavsivirgine. Pentru aceste suprafețele incluse deja în Catalog, nu se vor mai putea propune și/sau executa lucrări silvice și administrațiile silvice vor implementa un management de nonintervenție.
WWF deține și primul website dedicat pădurilor virgine din România, care funcționează ca un hub ce include știri despre procesul de identificare a acestora, o hartă interactivă, publicații digitale educative, date istorice și răspunsuri la cele mai presante întrebări din domeniu