De la începutul anului am protejat înca 2.300 ha de paduri virgine si cvasivirgine

Catalogul padurilor virgine

Procesul de includere a pădurilor virgine și cvasivirgine identificate de WWF România continuă și ne implicăm pe toate palierele de lucru pentru a le proteja. De la începutul anului, am reușit deja să includem în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine și să protejăm 1.515 hectare de păduri virgine în județul Caraș-Severin (la OS Anina, OS, Bozovici, OS Băile Herculane, OS Nera și OS Rusca Montană).

 

În prezent, suntem pe cale să protejăm încă 787 hectare de păduri cvasivirgine în județul Hunedoarea, care vor fi ulterior introduse în Catalog. Propunerea noastră a fost avizată favorabil de Garda Forestieră Timișoara și urmează să fie discutată și aprobată în perioada următoare de către CTAS (Comisia Tehnică de Avizare pentru Silvicultură).

„Deși la nivel teoretic toată lumea a înțeles importanța pădurilor virgine, din păcate sunt prea puțini cei care se implică efectiv. Pentru noi, ele nu reprezintă doar un subiect, ci peste 1.600 de ore de muncă, circa 600.000 ha de pădure evaluate, traininguri și nopți nedormite. Ele sunt cele mai valoroase păduri ale Europei, sunt aici și ne călăuzesc pașii. Trebuie doar să le înțelegem și, atunci când vom fi pregătiți, vom învăța să le și prețuim” – Radu Melu, manager național al departamentului de păduri la WWF România.

Până acum, WWF a evaluat peste 600.000 ha de pădure, a identificat circa 65.000 ha de păduri virgine și cavsivirgine și, în prezent, are studii în proceduri de avizare pentru alte 14.800 ha la nivel național.

Read about the Old Growth Forests (OGF) in Romania

Cele mai recente date prezentate de Ministerul Mediului arată că, în noiembrie 2020, în Catalogul pădurilor virgine și cvasivirgine erau incluse în total aproape 44.000 hectare de păduri.

Foto: WWF România / Adrian Grancea